«Powrót

Przywóz przez podróżnych przybywających do UE żywności pochodzenia zwierzęcego

Przywóz przez podróżnych przybywających do UE żywności pochodzenia zwierzęcego

Przywóz przez podróżnych przybywających do UE żywności pochodzenia zwierzęcego

Izba Administracji Skarbowej w Olsztynie przypomina o ograniczeniach przywozu z krajów trzecich do UE żywności pochodzenia zwierzęcego (produkty mięsne i mleczarskie). Ze względu na ryzyko wprowadzenia do UE chorób zakaźnych, rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 206/2009 z dnia 5 marca 2009 r. w sprawie wprowadzania do Wspólnoty osobistych przesyłek produktów  pochodzenia zwierzęcego ustanowiono zasady przywozu do UE produktów pochodzenia zwierzęcego, które:

·      stanowią część bagażu podróżnych,

·      są wysyłane, jako małe przesyłki do osób prywatnych albo ​

·      są zamawiane na odległość (na przykład pocztą elektroniczną, 
        przez telefon lub przez Internet) i dostarczane konsumentom.

Zabrania się przywozu na terytorium UE, w bagażu osobistym:

- mięsa i produktów mięsnych (mięso, wędliny, tłuszcz zwierzęcy, kiełbasy, konserwy mięsne ,ciasto nadziewane mięsem lub zawierających mięso, makarony (jeśli zawierają mięso lub mleko, sosy, zupy itp.),

- mleka i produktów mlecznych (mleko, jogurt, śmietana, twaróg, kefir, sery, masło, mleko skondensowane, lody itp.,

- karmy dla zwierząt domowych zawierającej mięso lub mleko (karma dla zwierząt domowych, zabawki do żucia dla psów). za wyjątkiem niektórych produktów objętych zwolnieniami, o których mowa w przepisach ww. rozporządzenia.

Produkty objęte zakazem należy przekazać na przejściu granicznym do unieszkodliwienia. Niezgłoszenie takich produktów może grozić grzywną lub wszczęciem postępowania karnego.

Pliki do pobrania

bip

Informacje o publikacji dokumentu

 
Data utworzenia: 28.02.2018 Data publikacji: 28.02.2018 13:48 Data ostatniej modyfikacji: 28.02.2018 13:48
Autor: Agnieszka Paulo-Czwołek Osoba publikująca: Anna Hatała-Wanat Osoba modyfikująca: Anna Hatała-Wanat
Rejestr zmian