Izba Administracji Skarbowej w Olsztynie przypomina o ograniczeniach przywozu z krajów trzecich do UE żywności pochodzenia zwierzęcego (produkty mięsne i mleczarskie). Ze względu na ryzyko wprowadzenia do UE chorób zakaźnych, rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 206/2009 z dnia 5 marca 2009 r. w sprawie wprowadzania do Wspólnoty osobistych przesyłek produktów pochodzenia zwierzęcego ustanowiono zasady przywozu do UE produktów pochodzenia zwierzęcego, które:
· stanowią część bagażu podróżnych,
· są wysyłane, jako małe przesyłki do osób prywatnych albo
· są zamawiane na odległość (na przykład pocztą elektroniczną,
przez telefon lub przez Internet) i dostarczane konsumentom.
Zabrania się przywozu na terytorium UE, w bagażu osobistym:
- mięsa i produktów mięsnych (mięso, wędliny, tłuszcz zwierzęcy, kiełbasy, konserwy mięsne ,ciasto nadziewane mięsem lub zawierających mięso, makarony (jeśli zawierają mięso lub mleko, sosy, zupy itp.),
- mleka i produktów mlecznych (mleko, jogurt, śmietana, twaróg, kefir, sery, masło, mleko skondensowane, lody itp.,
- karmy dla zwierząt domowych zawierającej mięso lub mleko (karma dla zwierząt domowych, zabawki do żucia dla psów). za wyjątkiem niektórych produktów objętych zwolnieniami, o których mowa w przepisach ww. rozporządzenia.
Produkty objęte zakazem należy przekazać na przejściu granicznym do unieszkodliwienia. Niezgłoszenie takich produktów może grozić grzywną lub wszczęciem postępowania karnego.